#AcasaCuLaLa

Vino și tu în Lumea sunetelor și a poveștilor muzicale interactive, accesibile oriunde, oricând! Povestea muzicală MiMa continuă pentru o vreme în online!

Orice poveste devine o nouă experiență creativă, o formă fundamentală a vieții. – D.W.Winnicott, Jocul și Realitatea

MiMa online te invită să fii alături de copilul tău în acest proces educativ ludic care are în spate atenta elaborare a unei echipe de pedagogi specializați în trei dintre cele mai recunoscute metode pedagogice muzicală activă: Dalcroze, Orff și Kodaly

Concepția atelierelor MiMa Muzica are la bază educația holistică prin jocuri ce implică simțurile, corpul, gândirea și interacțiunea, cu accent pe stimularea multisenzorială a abilităților cognitive și socio-emoționale într-un mediu securizant în care cultivarea relației active părinte-copil reprezintă un alt obiectiv fundamental.

Cum decurge un atelier MiMa Muzica online? 

Având drept cadru o poveste sonoră, fiecare atelier este susținut de un pedagog al echipei MiMa, in livestream, alături de mascota noastră, Soricica LaLa, și propune o serie de jocuri creative si exerciții de ritm si miscare axate pe vectorii esențiali ai dezvoltării copilului din perspectiva inteligenței multiple.

 

Cum se compune un atelier MiMa Muzica online?

1. MUZICA e o poveste (LINGVISTIC, MUZICAL, INTERPERSONAL)

Povestea muzicală este nucleul în jurul căruia se construiește fiecare atelier MiMa Muzica. Pentru a crește oameni mari, avem nevoie de o poveste. Suntem de acord cu această considerație a psihoterapeutului Gáspár György. Primul contact cu poveștile vine chiar din perioada embrionară, când ritmul regulat al bătăilor inimii mamei devine o istorie personală pe care copilul nu o va uita niciodată. Și un ritm în același timp. Și muzică.

Atunci când spui sau asculți o poveste, stabilești din start o conexiune cu celălalt, o conexiune în care cadența vorbelor, tăcerea, intonația, comunicarea non-verbală și imaginarul se împletesc alcătuind un luxuriant senzorial sonor. Prin intermediul animalelor personificate, al aventurilor prin care acestea trec, al dificultăților cu care se confruntă și al succeselor repurtate, copilul se joacă, explorează și asimilează continuu.

Poveștile muzicale aduc în plus, în acest inepuizabil univers simbolic, o componentă instrumentală care potențează terenul vizual-auditiv. Povestea, prin gesturile care o însoțesc, potențează în copil o serie de factori ce devin indispensabili atât firului narativ, cât și dezvoltării acestuia: ascultarea celuilalt, atenția, dezvoltarea motricității și a diferitelor modalități de a umple spațiul, dezvoltarea imaginației, a dimensiunii simbolice (fiecare imagine sau acțiune poate fi reprezentată de copil), valențele expresive ale instrumentelor.

Și treptat, cu fiecare nouă poveste, copilul învață intuitiv regulile desfășurării unei acțiuni, inclusiv muzicale, asimilează firesc modul în care se succed propozițiile, frazele, ajunge să recunoască tiparul, să anticipeze evenimentele și să se familiarizeze din ce în ce mai mult cu sonoritatea instrumentelor și, mai ales, cu posibilitățile lor coloristice. Ajunge chiar să devină, prin recrearea poveștii, propriul actor și creator al acesteia, pregătindu-se astfel, simbolic, pentru omul matur care își va construi, peste ani, propria sa poveste.

2. Cântecele

MiMa Muzica și-a propus încă de la început să împrospăteze într-un mod calitativ și avizat repertoriul curent de cântece dedicate segmentului de vârstă 0 – 6 ani. Și ne mândrim cu faptul că am reușit să oferim o alternativă de succes la tot ceea ce există în prezent pe piața românească. Mărturie stau reacțiile pozitive cu care cântecele noastre au fost mereu primite.

Alegem cu mare atenție piesele pe care le prezentăm în cadrul fiecărui atelier și în timp am reușit să formăm o librărie sonoră generoasă, din care fac parte atât colecția de cântece originale compuse de Anne Claire Ray Bellet, pedagog la Institutul Jaques Dalcroze din Geneva, la care se adaugă un larg repertoriu de cântece din folclorul românesc și internațional al copiilor, adaptate de echipa MiMa Muzica.

3. Muzică și mișcare (KINESTEZIC. VIZUAL. SPAȚIAL.)

Aici intrăm pe un teritoriu cu posibilități nelimitate, muzica este energie, energia este mișcare. Pentru copii, muzica și mișcarea corporală sunt două dimensiuni inseparabile, în cea mai firească şi necesară relaționare. Copii învață prin mișcare, prin experimentarea directă, cu întreg corpul, activitățile kinestezice fiind baza educației timpurii. Fiecare curs conține o serie de sugestii de muzică și mișcare adaptate mai multor categorii de vârstă, pornind de la audiții de muzică clasică, jazz sau cântece pentru copii.

4. Joc gestual / Schemă corporală (KINESTEZIC)

Pentru bebeluși și toddleri, jocul gestual sau jocul muzical pe schema corporală constituie  etape decisive în configurarea tiparelor ritmice. Un joc atent direcționat care, pentru cei mai mari, poate fi o variantă atractivă de petrecere a timpului și de perfecționare superioară a abilităților agogice.

5. Instrumente (AUDITIV.RITMIC.MUZICAL.)

Fiecare cântec va fi însoțit de partituri muzicale și de clipuri audio/video menite a facilita execuția sa atât la instrumente muzicale (tobițe, eggshaker, clave, glockenspiel, pian, clopoței muzicali, harpă, ukulele etc), dar și cu sugestii de adaptare la instrumente pe care le puteți confecționa acasă. Îndrumări regăsiți și pe blogul nostru la rubrica Sacul cu sunete.

 

6. Desenează-mi un cântec (VIZUAL)

Materialele din această categorie pun accentul pe legăturile strânse care există între muzică și culoare, pictură sau linie geometrică, de la muzico-grame la partituri muzicale nonformale sau, pur și simplu, improvizație spontană sunet&culoare.

7. Joc creativ 

Beneficiile jocului creativ au implicații profunde asupra dezvoltării senzorial-motrice (îmbunătățirea auzului și orientarea în spațiul auditiv, dezvoltarea limbajului articulat și stimularea motricității), afective (acea capacitate prin care pot fi exprimate coerent toate sentimentele umane), imaginative (cu ajutorul căreia putem transpune realitatea în povești sau poveștile în realitate), mentale (pentru că antrenează toate procesele cognitive) și de socializare (prin potențarea conștiinței de sine, a relațiilor sociale cu ceilalți și a percepției asupra realității înconjurătoare).

 

DETALII PRACTICE

Cum mă înscriu?

Achiziționarea unui abonament se face prin completarea formularului Înscrie-te, care se va activa odată cu lansarea programului MiMa MUZICA ONLINE.

Căror categorii de vârstă se adresesază?

Programul de educație muzicală timpurie MiMa Muzica ONLINE este conceput pentru copii cu vârste mixte de la 0 la 6 ani.

Jocurile pe genunchi și cele de schemă corporală sunt dedicate bebelușilor (0-1 ani) și copiilor foarte mici (1-2 ani) iar cântecele gestuale și dansurile, jocurile creative ghidate/ libere sunt orientate preponderent către copiii de peste 2 ani.

În funcție de propriul ritm și nivel de dezvoltare, copiii cu vârste de 4-6 ani vor fi încântați să participe atât la jocurile simple ale celor mai mici, pe care le pot practica împreună cu părinții sau frații/ surorile, cât și la provocările care le sunt direct adresate, atât ca jocuri de muzică și mișcare, cât și ca practică instrumentală – prin exersarea motricității fine.

Totodată, după 4 ani se lărgesc posibilitățile de a reproduce, fie ritmuri diferențiate atât corporal cât și instrumental, fie partituri nonformale pe instrumente melodice (glockenspiel, xilofon), la care vor continua, așa cum este indicat și la vârstele mai mici, să improvizeze pe tema poveștii-cadru și/sau să inventeze sonorități complementare.

Ce conține un atelier MiMa Muzica

  • un link de acces către materiale-suport curs (text, partituri nonformale, clipuri audio/ video) la fiecare început de
    săptămână.
  • o sesiune livestream/săptămână, în fiecare SÂMBĂTĂ de la ora 10:00 cu unul dintre pedagogii MiMa Muzica. Sesiunile se salvează și pot fi vizualizate timp de o săptămână.

Tarif abonament (5 ateliere): 200 RON/ familie.

Tarif atelier ONLINE one-time: 60 RON/ familie.

Plata se face direct în cont, odată cu completarea formularului de înscriere.

Vizualizarea conținului sau a cursurilor

Pentru a beneficia de cursurile MiMa ONLINE aveți nevoie de laptop/ calculator și de conexiune la internet. Dacă întâmpinați  dificultăți tehnice, vă rugăm să ne comunicați cât mai multe detalii despre problemele apărute la numărul de telefon 0722342124 și vom încerca să găsim o soluție în cel mai scurt timp.

Condițiile întreruperii abonamentului

În orice moment puteți renunța la abonamentul MiMa Muzica ONLINE, caz în care se va achita doar taxa echivalentă până la săptămâna în curs, INCLUSIV, urmând ca plata pentru cele ulterioare să fie returnată. Plata pentru săptămâna în curs nu se returnează. Dacă nu ați reușit să participați la sesiunea live de sâmbătă, de la ora 10:00, o puteți relua în format video din platformă.

Tot conținutul postat este protejat prin drepturi de autor. ©2020 MiMa Muzica ONLINE, conform legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor.