Descriere
𝘈𝘥𝘢𝘱𝘵𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 | practici de analiză a mișcării, dans și relaxare | cu Virginia Negru
‘’Când vine vorba de corp și mișcare fiecare tinde să dea o importanță mai mare anumitor capacități fizice sau părți ale corpului și mai mică altora. Unii prioritizează flexibilitatea, alții tonusul muscular, alții coordonarea, unii sistemul osos, și poate mai puțini sistemul nervos și organele. Însă noi funcționăm ca un tot unitar, suntem un sistem de relații, mai degrabă decât un cumul de părți; o rețea inteligentă de comunicare și adaptare la mediul înconjurător. Ce-ar fi să abordăm și să dezvoltăm această inteligență într-un mod holistic, în loc să separăm o capacitate/parte fizică de alta?’’
Virginia Negru vă invită să participați la următorul modul dedicat dezvoltării inteligenţei corporale. Cele șapte sesiuni de grup din cadrul modulului sunt deschise adulţilor de orice vârstă şi îşi propun să îmbunătăţească relaţia fiecăruia cu propria fizicalitate folosind abordări și practici din istoria contemporană a dansului, bazate pe studiul anatomiei, conștientizare, detensionare și odihnă activă:
‘’Inteligența corpului reprezintă o resursă ce se activează prin conștientizare și atenție asupra mișcărilor pe care le facem deja și se dezvoltă prin înțelegerea, aprofundarea și aplicarea principiilor de funcționare a corpului în mișcare în relație cu legile fizice.
Atelierul va seta un cadru de studiu focusat pe observarea capacităților noastre motrice prezente și cultivarea unor atitudini și practici necesare pentru a deveni propriul nostru profesor în explorarea unor noi posibilități de mișcare. Lăsând deoparte ambiția, competiția și perfecționismul, pornind mai degrabă de la disponibilitatea fizică și de la energia pe care o avem pe moment, vom construi treptat trasee de mișcare menite să ne conecteze cu sistemul osos, cu mușchii, organele și tot ce constituie complexitatea corpului în mișcare. Ca metode de lucru vom folosi mai multe practici de analiză a mișcării dezvoltate de-a lungul timpului de dansatori și practicieni pasionați de conexiunea minte-corp, vom (re)activa capacități ale corpului – forță, coordonare, propriocepție, mobilitate – într-un mod interactiv, dinamic și natural.
Altfel spus atelierul este o invitație de (re)descoperire a „gândirii prin mișcare” specifice copiilor, dar cu o perspectivă de adult. Vom aborda mișcarea cu o ‘’jucăușenie serioasă’’, astfel încât cei care cred că ‘’gândesc prea mult’’ vor fi încurajați să se abandoneze unui proces mai degrabă senzorial, iar cei cărora le place să afle, să înțeleagă, să învețe vor fi susținuți să se implice analitic și sistematic în cercetarea universului senzorial și anatomic al corpului. Pentru că trăim într-un corp gânditor, o gândire vie care se naște la intersecția dintre fizică, chimie, emoție, suflet.’’(Virginia Negru)
La ateliere pot lua parte între 6 şi 15 participanţi.
Perioada modulului: 25 februarie – 8 aprilie 2023, în fiecare sâmbătă, 17:00 – 19:00
Durată ședință: 2 ore
Tarif modul (7 sesiuni): 490RON
Sesiuni DROP-IN (în limita locurilor disponibile): 100RON
*Ședințele la care nu sunteți prezenți nu se transferă la alte module viitoare
𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐚𝐧𝐬𝐚𝐭𝐨𝐫, 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐫 şi facilitator de ateliere de mişcare, dans şi contact improvisation. Lăsându-se purtată de mică de pasiunea pentru dans, a călătorit și lucrat cu profesori din România și din străinătate care i-au marcat experiența și identitatea artistică: Catrina Choate (Dans Contemporan și Feldenkrais), Amalia Strinopoulou (Limon Technique), Lelia Marcu (balet), Steve Batts și Ursula Laeubli (Poetic Movement), Benno Voorham și Sybrig Dokter, Scott Wells, Alexandra Soshnicova și Serghei Golovnya, Cyrus Khambatta, Nora Hajos, Nancy Stark Smith, Sasha Dodo, Adrian Russi, Susanne Martin, (Instant Composition și Contact Improvisation), Kira Kirsch și Antoine Ragot (Axis Syllabus).
În prezent ghidează laboratorul de compoziție prin improvizație Perspective în Mișcare și se dăruiește cu entuziasm oricărei ocazii de a împărtăși cu ceilalți experiența și energia pe care a acumulat-o pană acum dansând, predând și performând.
Articol: https://petec.ro/2019/06/08/contact-improvisation-negocierea-realitatii-in-relatie/
Video: https://www.youtube.com/channel/UC2QkO1pjNr8HIIzPkRFESDQ
𝗩ă 𝗮ş𝘁𝗲𝗽𝘁ă𝗺 𝐬ă 𝐟𝐢ţ𝐢 î𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧ă 𝐜𝐮 𝐧𝐨𝐢!