Mima Muzica
Echipa MIMA Muzica

Ana Voinescu

Muzician certificat la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elvetia (2011 – 2013). Specializare în Metoda Orff la Paris (2016),  Asociatia ORFF SIMEOS, Verona (2018) și Institutul Orff din Salzburg (2017 şi 2019).

Licenţiată a Universității Naționale de Muzică București – secţia muzicologie, Ana a studiat pianul timp de 17 ani. În 2015 a obținut Certificate of Advanced Studies în ritmică muzicală la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva. De 15 ani le vorbește românilor despre muzica clasică la Radio România Muzical.

Cei doi ani de formare la Geneva sunt valorificați în cadrul Asociației Dalcroze România, în care trei pedagogi români având specializări în metodele Dalcroze, Orff şi Kodaly au creat atelierele de muzică şi mişcare, cu elemente inspirate din aceste metode.
La acest certificat dalcrozian se adaugă stagiul de formare în pedagogia Orff, la Paris, care i-a permis să diversifice și să îmbogățească exercițiile și jocurile vocale, corporale și instrumentale din cadrul atelierelor muzicale.

Laura Dănăilă

Laura Dănăilă este absolventă a Universităţii Naționale de Muzică București, secţia pian principal, cu multiple specializări în pedagogiile muzicale active Kodaly, Orff şi Dalcroze în Elveţia, Austria, Italia şi Ungaria.

Lucrează de foarte multi ani cu copii, fapt ce a dus la elaborarea unei metode proprii de lucru, care face ca interacțiunea cu muzica să fie mijlocită de joc. Laura consideră că jocul este un mijloc de dezvoltare şi de exprimare şi astfel teoria va urma practicii. Copilul poate astfel să experimenteze mai degrabă decât să învețe elementele care alcătuiesc muzica – melodie, ritm, armonie, timbru, formă – fiind astfel pregătit, dacă doreşte, să se apropie de studierea unui instrument muzical.

Acest tip de abordare include dezvoltarea atenției, lucrului individual, dar şi în grup, a creativității şi empatiei, adaptabilității şi exprimării libere, astfel că dezvoltarea personală a copilului se va îmbina cu cea muzicală, copilul având premizele cunoașterii şi aprecierii muzicii de valoare.

Descoperirea metodelor Kodaly, Dalcroze şi Orff au fost revelatoare pentru mine ca profesor, luminându-mi drumul pe care mă regăsesc de câţiva, ani, acela de a descoperi copiilor lumea muzicii prin joacă, experimentare şi multă bucurie, spune Laura.

Ioana Costache

Muzician specializat la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția (2014), Institutul Orff din Salzburg (2017). Licenţiat UNMB – doctorat în muzicologie.

Formarea mea muzicală a început din clasa I și cuprinde 18 ani de studiu la pian, o diplomă de licență la Conservatorul bucureştean, o specializare post-universitară în Germania și, nu în ultimul rând, un doctorat în muzicologie.

În prezent, activez ca jurnalist în domeniul muzical (Radio România Muzical), iar în ultimii ani susțin atelierele muzicale pentru părinți și copii în cadrul MiMa Muzica (iniţiate în cadrul Asociației Dalcroze România).

În conceperea acestora mi-a fost de mare ajutor cursul intensiv de specializare în metoda Dalcroze pe care l-am urmat în luna iulie 2014 în cadrul Institutului Jaques-Dalcroze din Geneva, stagiul Orff de la Institutul Orff din Salzburg (2017) dar și munca în echipă cu muzicienii asociației Dalcroze România, având experiență și practică în pedagogia muzicală Dalcroze și în alte pedagogii muzicale de tip activ (Orff, Kodaly).

Sorina Bobeico

Realizator de emisiuni la Radio Romania Muzical, (1997-prezent), profesor de pian, muzician specializat Dalcroze, ROMANIA, şi licenţiat UNMB – secţia muzicologie.

Eram copil, când am auzit pentru prima oară, la radio, Simfonia 40 de Mozart. Studiam deja pianul și știam să cânt câteva piese ușoare, însă această muzică, atât de frumoasă și expresivă, era cu totul altceva: am presupus că era ceva nou, scris chiar atunci, și m-am mirat să aud că fusese compusă cu aproape două sute de ani în urmă.

Am ascultat de atunci multe alte lucrări „contemporane”, scrise de Bach, Vivaldi, Haydn, Beethoven, Ceaikovski, Brahms… Genii care par să fi trăit, încă din timpul vieţii, sub alte ceruri, vorbindu-ne în partiturile lor despre lucruruile minunate aflate acolo. Ne-au dăruit o muzică vie, care iubește, râde, plange și vorbește, te poartă dincolo de timp, te pune pe gânduri, te schimbă.
O muzică de care am șansa, astăzi, să mă bucur şi să împart această bucurie cu ceilalți.

Din 1997 – relizator de emisiuni la Radio Romania Muzical ( “Polifonii”, “Portret de compozitor”, “Drive time”, “Instantanee sepia”, “Fotoliul melomanului”, “Week-end muzical”, “Bella musica”, ș.a.)

Studii:
Universitatea de Muzică din București – muzicologie (1991 – 1996);
Studii postuniversitare – masterat sinteză muzicologică (1996 – 1997)
Seminar de educaţie muzicală Dalcroze (22 – 23 septembrie 2017)

Laura Munteanu

Profesor de pian, certificat UNMB – secţia pian principal, Universitatea Alternativa – self-directed learning. Specializări în pedagogiile active ORFF, Kodaly şi Dalcroze la București și Verona (2018).

Consider ca Muzica este o resursa valoroasa in viata fiecarui om. Datoria noastra, ca educatori, este de a le oferi celor din jur – copii si adulti – posibilitati nelimitate pentru a-si valorifica aceasta resursa intr-un context liber.

Copiii sunt pentru mine o rezerva permanenta de imaginatie si o sursa de inspiratie.

Pe langa formarea muzicala in cadrul Liceului de Arta din Brasov si Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, a studiat doi ani la Universitatea Alternativa experimentand sistemul de educatie nonformal, autonomia in invatare si antreprenoriatul in educatie. Este specialiată în pedagogii active ORFF, Kodaly şi Dalcroze, cu certificări în România şi Italia.

Din 2015 face parte din echipa de organizare a Festivalului și Concursului George Enescu.

Dragostea pentru muzica si pasiunea pentru educatie sunt, pentru mine, ingredientele de baza in lucrul cu copiii. Alaturi de acestea, valorile si misiunea programelor MiMa completeaza viziunea mea despre educatia muzicala valoroasa, atat de necesara in sistemul de invatamant din Romania.

Ioana Damian Bitere

Artist liric, soprană, Universitatea Natioanala de Muzică, București (2000-2006)
Muzician specializat la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția (2018) și Institutul Orff din Salzburg, Austria (2019).

De mică și de multe ori am primit această întrebare…se pare că au intuit cei mari ce mă preocupă și ce-mi făcea plăcere…însă nu doream să cânt la cerere că și cum ar fi apăsat pe un buton, asta nu-mi făcea plăcere.
Îmi plăcea să cant liber, să improvizez, să mă joc cu sunetele, cuvintele…îmi plăcea lumea mea muzicală, simplă, jucăușă, liberă…
Un drum muzical……cu lecții de muzică ușoară, pian și chitară pe parcursul școlii gimnaziale din Onești.
…cu ani de liceu, la București, la liceul George Enescu, secția canto clasic.
…continuat cu studii superioare la Universitatea Natioanala de Muzică, canto clasic urmat de un master cu aceeași specializare.
…cu spectacole și recitaluri pe diferite scene ca artist liric.

Anamaria Guguian

Fondatoarea proiectului I Dance You, susține oamenii în procese de cunoaștere de sine prin intermediul dansului și al mișcării terapeutice.

În cadrul programelor pe care le propune, creează spații de exprimare autentică, emoțională și profundă. În prezent, coordonează o comunitate locală de dansatori în continuă expansiune care își propune să promoveze dansul ca o cale de auto-cunoaștere și (re)conectare, o cale deschisă pentru toată lumea indiferent de vârstă, sex, cultură sau abilități. Este consilier pentru dezvoltare personală, performer și facilitator de ateliere de mișcare creativă pentru copii.