Metoda Dalcroze este o abordare creativă şi eficientă a muzicii, una ce antrenează întregul ansamblul minte-corp în receptarea fenomenului sonor. Termenul de „corp orchestră” este unul comun în pedagogia Dalcroze şi porneşte de la ideea că ritmul și mişcarea sunt componente fireşti, asociate instinctiv, de la cele mai mici vârste, cu muzica. Practic, integrarea corporală a sunetelor și asimilarea ritmului într-o manieră organică sunt deziderate esenţiale pentru cei care adoptă această metodă pedagogică.

Tehnicile utilizate în metoda Dalcroze

Dacă vorbim de tehnicile utilizate în procesul de predare a atelierelor de educaţie muzicală Dalcroze, este important să ştiţi că sunt exact cele pe care nu le veţi întâlni în mod firesc în sistemul de educaţie autohton.

Atelierele Dalcroze-Orff oferă un cadru prietenos, destins, însoţit permanent de muzică şi jocuri, inclusiv muzică live interpretată în timp real de către profesor. Copilul este stimulat să asculte, să se mişte, să se joace şi să se familiarizeze cu diferite instrumente într-un mod firesc, natural, fără să aibă niciun moment senzaţia că ar fi la vreun curs.

Este important de ştiut că toată această desfăşurare agreabilă are însă obiective cât se poate de serioase în fundal. Prin cântat, improvizaţie, ascultare şi mişcare copiii dobândesc treptat o serie de deprinderi ce îi ajută să se raporteze mult mai organic şi avizat la arta sonoră. Jocul creativ combinat cu mişcarea şi improvizaţia muzicală rămân principalele tehnici pedagogice implementate de Jaques-Dalcroze.

Cum arată un atelier de muzică Dalcroze

Un atelier Dalcroze pentru copiii de 1-2 ani are, în general, o durată de aproximativ 40 de minute. În acest timp ne mișcăm, cântăm și abordăm muzica din perspective multiple – auditivă, imaginativă, gestuală şi improvizatorică.

Avem la dispoziție o gamă variată și colorată de instrumente cu care ne apropiem de universul complex, multifațetat al muzicii: eșarfe, mingi, cercuri, săculeți cu nisip, șnururi, instrumente muzicale adaptate fiecărei categorii de vârstă și un pian negru ce participă în mod activ la fiecare atelier, animat de degetele profesorului.

Metoda, comparativ cu alte modalități de educație muzicală, este destinată tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv adulților și seniorilor. Metoda Dalcroze dezvoltă sensibilitatea și percepția muzicală, aduce arta sonoră mai aproape într-un mod natural, adaptat fiecărei categorii de vârstă și speculând creativ receptivitatea cursanților.

Beneficiile participanților la atelierele de muzică MiMa

Revenind la cei mici, principalul beneficiu al practicării acestei metode ține de modul natural în care copilul vine în contact cu muzica pe care ajunge să o asculte organic, să o înțeleagă, să o asimileze la un nivel foarte profund, corporal, reușind astfel să o și manifeste gestual și chiar să o creeze singur.

Muzica este o artă de multe ori foarte abstractă, cu noțiuni teoretice complicate, aproape matematice, iar prin metoda Dalcroze toate aceste elemente sunt asimilate intuitiv cu ajutorul mișcării, imaginației și creativității. Treptat, copilul va fi din ce în ce mai conștient de structurile ritmice ale unei piese ascultate şi de alcătuirea organică a unei bucăți muzicale, reușind să asimileze într-o manieră consistentă sonorități diverse, din toate epocile stilistice. Pentru părinți este o ocazie de a participa activ alături de propriul copil la însușirea acestor elemente noi, însoțindu-l pe cel mic în acest proces, ce va consolida și mai mult legătura profundă dintre ei.

Cele mai sugestive răspunsuri pentru cei interesați de atelierele noastre sunt chiar fotografiile realizate la atelierele Dalcroze. Sunt copii fericiți, care râd mult şi se bucură cu adevărat de tot ceea ce se întâmplă acolo, participă cu toată ființa şi sunt relaxați. Este cea mai bună cale de a învăța noțiuni noi, fără ca cei mici să aibă vreo clipă impresia că sunt puşi să facă acest lucru.

Autor: Ioana Marghita Costache, muzicolog, responsabil ateliere 1 – 2 ani