Cântecele lui Zélie se cântă până în China – Interviu cu Anne-Claire Rey-Bellet (Zélie Chansons) pe canalul Impro-Musique

Anne-Claire Rey-Bellet este autor-compozitor cu licență de predare a muzicii prin metoda Jaques-Dalcroze si cu un Post Grad pentru a lucra cu seniori. Este profesor de ritmică pentru copii și seniori (persoane în vârstă). De asemenea, Anne-Claire susține cursuri de ritmică-solfegiu, de inițiere la pian prin improvizație, precum și cursuri de pedagogie și metodologie. Pasionată de pedagogia muzicală, este invitată să țină conferințe sau ateliere în Elveția și alte țări, mai ales în Asia. Este co-fondatoare a Asociației Dalcroze România. În România a susținut cu regularitate seminarii de muzică și mișcare pentru învățători și educatori și sprijină în mod activ echipa de pedagogi MIMA Muzica. Am selectat un fragment din interviul acordat de Anne-Claire pe canalul youtube Impro-Musique.

Cum ai început să faci muzică?

Anne-Claire:

Eu nu provin dintr-un mediu de muzicieni profesioniști. Părinții mei erau melomani, așa că ascultam muzică de dimineața până seara. Astfel m-am impregnat, m-am lăsat locuită de muzică. Pentru că muzica pe care o ascultăm se instalează, vine și locuiește în noi. Primele mele contacte cu muzica au fost foarte intuitive. La început am ascultat foarte multă muzică. Apoi a venit dorința să aprofundez. Am început studiul pianului relativ târziu, la 9 ani și jumătate.

Cum ai ajuns la pedagogie?

Anne-Claire: Din dorința de a împărtăși, de a face mai ușor ceea ce putea să pară dificil. Acesta a fost punctul de plecare și rămâne leitmotivul meu pedagogic.

Despre două tipuri de improvizație

Anne-Claire: Improvizația poate fi liberă sau poate fi ghidată. Improvizația liberă, spontană își are limitele ei. Improvizația ghidată, coordonată de profesor, poate fi mult mai productivă și este de două tipuri:

  • Improvizația bazată pe mișcare este foarte importantă pentru copii.
  • Improvizația bazată pe un cadru dat. De exemplu, profesorul le dă elevilor 3 note și le cere ca doar cu aceste 3 note să construiască ploaia, ninsoarea, elefantul sau pasărea…așa cum își imaginează fiecare.

Din interviul realizat de Norton impro-musique.com

Selecție și traducere de Lucian Nicolae

Puteți urmări interviul integral pe https://www.youtube.com/watch?v=uwCa0mq-FvQ&t=1435s