Educația muzicală de calitate nu este un moft, e o necesitate. Iar Asociația Dalcroze România s-a născut tocmai din această necesitate și din nevoia de a o adapta publicului în funcție de vârstă.

Acordăm o atenție deosebită educației muzicale timpurii pentru că știm că muzica ne pune la dispoziție mediul ideal de exprimare și dezvoltare afectivă, emoțională. De când ne naștem suntem emoție și sensibilitate, iar în primii ani de viață suntem mult mai receptivi din acest punct de vedere. Acesta este motivul pentru care atelierele de muzică organizate de noi se adresează în special copiilor de până în 8 ani, când interesul și capacitatea de a învăța prin joacă sunt la un nivel foarte ridicat.

Povestea Dalcroze – o poveste despre muzică și învățarea atractivă

Atelierele de muzică din București le-am realizat cu un scop clar: să-i apropiem pe copii de muzică clasică. Așa că avem un repertoriu în care predomină aceasta, dar avem și cântece de leagăn și piese din folclor și din folclorul copiilor, necesare pentru a le oferi o perspectivă generoasă în formarea simțului muzical.

Realitatea extraordinară a educației muzicale de tip Dalcroze și Orff este aceea că formează ascultători de muzică clasică cu ajutorul unei pedagogii adaptată fiecarei vârste. Suntem printre puținii care fac acest lucru în România, în condițiile în care publicul meloman este format într-o majoritate covârșitoare din copii care au luat lecții de pian, vioară sau un alt instrument clasic.

Ce nu se spune este că unii dintre ei au resimțit extrem de greu și puternic calvarului studiului sec, extrem de greu de înțeles la acele vârste fragede. Și în ciuda acestui fapt, erau puși să exerseze în mod repetat și să memoreze portative întregi. Timpul poate șterge amintirile chinuitoare și să rămână doar muzica, dar chiar și la maturitate, mulți dintre ei nu reușesc să o înțeleagă.

Când am început să conturăm cursurile de muzică am ținut cont de aceste lucruri și de discuțiile cu părinții interesați de ele. Am vrut să aflăm de la ei ce tip de conținut i-ar atrage pe ei la atelierele de muzică și ei și-au arătat interesul crescut pentru muzica clasică, instrumente adevărate și profesioniști care să le poată preda într-un mod accesibil și atractiv. Așa a luat ființă primul nostru program de educație muzicală: O vară pe note muzicale