Ce se întâmplă înainte și după nașterea copilului?

Studii recente arată că fătul percepe sunetele chiar din cea de-a 16 săptămână de sarcină. În cea de-a 24-a săptămână de sarcină se constată primele reacții fizice la zgomote (modificarea ritmului cardiac, schimbarea poziției, mișcări ale membrelor sau capului). De notat că sistemul auditiv devine funcțional odată cu sistemul limbic care gestionează emoțiile. Mesajele sonore percepute de făt sunt de o foarte bună calitate. În săptămâna 30 de sarcină fătul este capabil să identifice vocea mamei și să distingă dacă i se adresează lui sau altcuiva. De asemenea, el poate distinge limba maternă de alte limbi, poate memora caracteristicile muzicale ale vorbirii (ritm, contur melodic, accente). Alte studii au demonstrat că sugarii recunosc și preferă muzicile pe care le-au auzit deja in utero, chiar dacă au trecut mai multe luni de la ultima lor audiere.

Echipa coordonată de Mari Tervaniemi de la Universitatea din Helsinki (Centrul de Excelență Muzică, Minte, Corp și Creier) a arătat sugarii care au fost expuși la o anumită melodie în timpul vieții intrauterine reacționează mult mai intens la auzul ei decât la auzul altor melodii. Un alt studiu efectuat de aceeași echipă de cercetare a demonstrat fătul reușește codifice intervalele muzicale și le rețină pentru o perioadă lungă de timp, chiar în absența repetării respectivei melodii. Alte studii au dovedit fătul manifestă cu precocitate abilitatea de a procesa caracteristici acustice esențiale ale muzicii: contur melodic, mărimea intervalelor, structuri de accente, ritm, tempo, timbrul sunetelor. E vorba aici de o primă experiență de conectare cu celălalt pe care ființa umană o trăiește in utero.

Vocea mamei este esențială pentru făt, apoi pentru bebeluș. De notat că acesta preferă să audă vocea care cântă (față de vocea care vorbește)! Să nu uităm de numeroasele beneficii ale cântatului cu vocea pentru mamă:

Dezmorțește corpul (toate oasele craniului, ale coloanei vertebrale și ale bazinului intră în rezonanță). Se produce un masaj sonor pe dinăuntru. Pentru viitoarea mămică și pentru fătul din burtică efectul este absolut pozitiv.

În timp ce mama cântă sunt activate ambele emisfere cerebrale: atât emisfera emoțiilor, a creativității, a melodiei, cât și emisfera rațiunii, a analizei, a recunoașterii notelor, a armoniei, afirmă neurologul Pierre Lemarquis.

În timp ce mama cântă se secretă hormonii plăcerii. Dopamina care îndeamnă la dans; serotonina care controlează starea de spirit; endorfina care produce frisonul muzical („pielea de găină”); de asemenea, scade nivelul de cortizol (hormonul stresului). Într-un cuvânt cântatul crește moralul.

Așadar implicarea mamei într-o activitate muzicală, atât în timpul sarcinii cât și după naștere, aduce o mai bună conectare a noii ființe cu mama însăși și cu lumea înconjurătoare. Iar mamei îi aduce o stare de bine, de echilibru, de fericire.

surse:

  • Emmanuel Bigand, Barbara Tillmann, La symphonie neuronale, Editura Alpha, Paris 2020
  • Marie-Madeleine Seve, Les bienfaits du chant (Santé Magazine no. 17, Novembre 2024-Janvier 2025).

Traducere, selecție și adaptare de Lucian Nicolae