Vi s-a întâmplat vreodată să vă simțiți agasat de o persoană care nu știe să vorbească cu punct? Cum ar fi dacă am vorbi fără punct și virgulă? Ne-ar mai înțelege între noi? Ne-am putea suporta mai mult de 5 minute?
Cât înțeles poate aduce o pauză de expresie în monologul unui actor într-o piesă de teatru, fix în mijlocul unei fraze. Tot mesajul lui pare să se concentreze acolo. În liniștea dintre cuvinte. O liniște care devine emoție, cu fiecare secundă mai copleșitoare.
Și totuși, acel actor folosește aceleași cuvinte ca noi toți. Arta lui este aceea de a le pune în spațiu. Exact ca în muzică. La început înveți notele. Apoi, o viață întreagă, îți perfecționezi distantele și pauzele dintre note. Acest spațiu va crea muzica ta. Stilul tău de interpretare. Acest spațiu pe care nici nu-l observăm şi care are o putere inimaginabilă. Liniștea. Totul se naște din liniște și se încheie în liniște.
“Muzica nu este în note. Este în spațiul dintre ele” spunea chiar Mozart, compozitorul care, paradoxal şi greu de crezut, a fost acuzat de contemporani că muzica sa ar avea prea multe note!
Un teolog elvețian, Karl Batrh, spunea că atunci când sunt între ei, cântă Mozart, iar când sunt în fața lui Dumnezeu, cântă Bach. Dar Dumnezeu? Este muzica divină care ne șoptește în fiecare moment de liniște.
Liniștea este mai mult decât lipsa zgomotului. Mai mult decât pauzele într-o partitură muzicală. Este spațiul care îţi permite să auzi. Goliciunea fără de care nu ar exista o melodie. Fără spațiul dintre note orice melodie ar fi un cluster. Un zgomot. Liniștea este spațiul de care are nevoie pentru ca linia ei de sunete să poată prinde contur.
Tăcerea. Liniștea. Cât loc îi dai în viața ta? Când vei reuși să-ți acorzi acest spațiu vei auzi că nu este un gol. Nu e o lipsă. Este o întâmpinare.

John Cage’s 4’33”
Despre ce reprezinta 4′33″: Articol Wikipedia

Autor: Ana Voinescu, muzicolog, responsabil ateliere pentru copii MiMa Muzica.