Dacă-i dăm unui bebeluș un obiect, primul său gest va fi să-l scuture sau să-l agite. Iar dacă acel obiect nu va răspunde sonor în acel moment, va sfârși aruncat pe jos. Gestul de scuturare este unul elementar în dezvoltarea copiilor și tocmai de aceea pedagogia activă situează maracas printre primele instrumente accesibile copiilor încă din primele luni de viață.

Ce este maracasul și care este povestea acestui instrument

Considerat frecvent ca un instrument de proveniență africană, cel mai probabil maracasul a apărut în mod independent în mai multe locuri ale lumii. A ajuns însă reprezentativ pentru muzica sud-americană datorită popularității deosebite de care se bucură muzica latino și cea originară din Caraibe precum salsa, rumba sau cumbia.

Instrumentul este realizat în mod tradițional din tărtăcuțe – rudele mai mici și mai haioase ale dovleacului sau din fructe exotice cu coajă lemnoasă precum nuca de cocos. Acestea sunt golite de conținut, uscate și apoi umplute cu diverse grăunțe, nisip sau pietricele. Sunetul se obține prin scuturarea sau agitarea instrumentului și pentru că în marea majoritate a cazurilor este folosit în pereche, este folosită în mod obișnuit forma de plural a termenului, provenită din limba spaniolă: maracas.

Maracas home made

Pentru copiii de vârste un pic mai mari, grupa mare la grădiniță sau clasele primare, poate fi o activitatea foarte distractivă să confecționați propriile maracase acasă. Aveți nevoie de un recipient care poate fi orice, de la o cutie de iaurt, pahar din plastic, un pet de dimensiuni mici, o cutie de tablă sau din lemn și de umplutură, și în acest caz putând lăsa imaginația să-și facă de cap și să folosiți semințe, boabe, mărgele sau pietricele mici, gen grăunțe. Și dacă tot v-ați pornit în lumea craft, puteți să și decorați maracas astfel încât să fie la fel de plăcute vizual precum sunt auditiv.

Rolul maracasului în dezvoltarea copilului

  • Stimulează curiozitatea sonoră a copilului și îl îndeamnă la explorare.
  • Dezvoltă motricitatea fină. Copilul este atras să simtă efectul sonor al gestului său și să descopere legătura dintre gest și rezultatul auditiv. În acest fel, cel mic își va adapta gestul în funcție de răspunsul sonor al instrumentului.
  • Contribuie la formarea simțului ritmic prin utilizarea lui la acompaniamentul ritmic al unui cântec, fie că vorbim de pulsul egal al melodiei sau de structura ritmică a acesteia.
  • Facilitează integrarea într-un grup prin sincronizarea ritmică cu ceilalți membri.

Variante de maracas: egg-shaker din plastic, ou maracas cu mâner, maracas de salsa.

Instrumente înrudite: cashishi brazilian (caxixi in portugheză), palo de lluvia (rainstick), shekere.

                                                           autor: Lucian Nicolae

Lucian Nicolae a inițiat în 2016 în revista Fabulafia o rubrică intitulată “Sonofabula – În atelierul bătrânului Carl”, rubrică în care semnează povești despre instrumentele muzicale. În cadrul echipei MIMA Muzica contribuie cu articole de specialitate și traduceri.