Atestat în perioada precolumbiană, în America de Sud și Centrală, GÜIRO avea o funcție ritualică pentru îndepărtarea spiritelor rele și bolilor. În zilele noastre, instrumentul este așezat de pedagogia activă pe lista celor mai accesibile copiilor.

Ce este GÜIRO

Güiro este unul dintre instrumentele reprezentative ale muzicii latino-americane, folosit în acompaniamentul ritmic, în special în țări precum Puerto Rico și Cuba. Son, trova și salsa sunt stilurile de muzică în care acest instrument aduce parfumul ce le definește.

În mod tradițional, corpul rezonator al Güiro este construit dintr-un dovleac cu formă prelungă, golit, uscat și cu mici șanțuri încrustate pe partea superioară, perpendiculare pe lungimea acestuia. Este același dovleac folosit și la realizarea maracasului.

Sunetul se obține prin frecarea unei baghete din lemn de esență tare peste suprafața cu șanțuri. Se remarcă prin diversitatea de efecte sonore ce se pot obține prin variația vitezei de frecare, a presiunii exercitate cu bagheta sau printr-o formulă ritmică. Güiro este un instrument foarte precis, ce permite executarea clară a ritmurilor de dans.

Variante: Exista și variante de güiro cu corp rezonator din metal sau plastic. În cutia cu instrumente și jucării muzicale se găsește un „maraca-güiro” (corpul rezonator este umplut cu semințe sau pietricele, iar pe suprafața exterioară are încrustate șanțurile). Tot în această cutie găsim un güiro-broască din lemn.

Instrumente înrudite: reco-reco brazilian (din metal), sapo cubana (cu corp rezonator din tub de bambus – în Cuba și Brazilia; modelul este întâlnit și în Filipine sub denumirea de kagul), charrasca (Columbia și Ecuador), güiro-broască (în Asia de Est, oferit în principal ca jucărie pentru copii).

Güiro făcut acasă

Güiro se poate confecționa și acasă din orice recipient dotat cu suprafață exterioară zimțată sau ondulată, precum cutia de conserve cu ondulații sau dintr-un tub de bambus pe suprafața căruia se fac șanțuri paralele, prin pilire. Obiectul poate fi decorat astfel încât să devină atractiv și la vedere. Activitatea poate fi făcută împreună cu copii de vârste mai mari, aflați în clasele primare.

Beneficiile güiro aduse copiilor

Instrumentul cu origini sud-americane facilitează producerea unui sunet mai lung sau mai scurt în funcție de lungimea instrumentului și implicit, a suprafeței zimțate. Copilul îl poate explora în feluri diferite, prin lovire sau prin frecare cu bagheta, efectul sonor fiind foarte diferit. La rândul ei, frecarea cu bagheta se poate face într-un sens sau în celălalt, ceea ce la modelele unde solzii au o înclinare față de direcția de frecare, cum ar fi în cazul unui güiro-broască, sună diferit.

Autor: Lucian Nicolae

Lucian Nicolae a inițiat în 2016 în revista Fabulafia o rubrică intitulată “Sonofabula – În atelierul bătrânului Carl”, rubrică în care semnează povești despre instrumentele muzicale. În cadrul echipei MIMA Muzica contribuie cu articole de specialitate și traduceri.