Remarcabilă este utilizarea xilofonului în educația muzicală elementară, acest instrument ajutând la dezvoltarea muzicală a copiilor. Xilofonul este (tehnic vorbind) probabil cel mai abordabil instrument pe care un copil mic poate cânta melodii. Este de mare notorietate utilizarea xilofoanelor și metalofoanelor în pedagogia Orff Schulwerk.

Ce poate face copilul cu xilofonul?  

  • – Copilul poate explora în mai multe feluri: prin glissando de-a lungul plăcuțelor, prin tremolo, lovind cu diferite grade de tărie (rezultând nuanțe de la piano la forte). Astfel, el își va adapta gestul în funcție de răspunsul sonor al instrumentului, dezvoltându-și motricitatea fină.
  • – Contribuie la formarea simțului armonic prin participarea într-o orchestră – scenariu tipic în pedagogia Orff, unde xilofoanele bas şi alto joacă un rol important în inițierea copiilor în
  • – Integrare într-o mică orchestră prin sincronizarea ritmică, melodică şi armonică cu ceilalți membri ai grupului.

XILOFONUL  provine din instrumente tradiționale ale populațiilor băștinașe din Indonezia și Africa. Este alcătuit din mai multe plăcuțe de lemn de lungimi diferite așezate deasupra unui cadru din lemn cu ajutorul unor sfori. Plăcuțele sunt lovite cu baghete de lemn care au o măciulie îmbrăcată în fetru, lână, piele sau cauciuc. Instrument de percuție, xilofonul face parte din categoria instrumentelor acordate/acordabile sau melodice (care permite executarea de melodii).

Termenul provine de la două cuvinte grecești (xylon-lemn, phone-sunet) și este adesea folosit în mod generic, pentru a desemna atât rude apropiate ale xilofonului (precum marimba din America Centrală și balafonul din Africa) cât și (printr-un abuz de limbaj) rude mai îndepărtate cum ar fi instrumentele cu plăcuțe din metal (metalofon, Glockenspiel).

Semnalăm utilizarea xilofonului în suita Carnavalul animalelor de Camille Saint-Saens pentru a sugera fosilele. Aici xilofonul sugerează sunetul oaselor care se ciocnesc între ele.

Variante de xilofon (pentru copii):

  • – familia xilofoanelor Orff (bas, alto, sopran) concepute în scopuri pedagogice în anii 1950, cu plăcuțe din lemn de palisandru ce conferă instrumentului un timbru de foarte bună calitate
  • – xilofonul produs de fabrica de instrumente muzicale de la Reghin (foarte răspândit în magazinele muzicale din România) cu plăcuțe din lemn de molid (variante: cu o octavă, cu o octavă și jumătate, cu 2 octave)

Instrumente înrudite:  metalofon, Glockenspiel (cu plăcuțe metalice), litofon (instrument preistoric cu plăcuțe din piatră, întâlnit în Vietnam, dar și în alte zone ale lumii)

autor: Lucian Nicolae

Lucian Nicolae a inițiat în 2016 în revista Fabulafia o rubrică intitulată “Sonofabula – În atelierul bătrânului Carl”, rubrică în care semnează povești despre instrumentele muzicale. În cadrul echipei MIMA Muzica contribuie cu articole de specialitate și traduceri.